ID:  RUR-06-2020

Stručný popis výzvy

Potravinové systémy čelia mnohým vzájomne prepojeným výzvam, ktoré ohrozujú ich udržateľnosť ako napríklad zmena klimatických podmienok, zhoršovanie prírodných zdrojov, zvyšovanie energetickej nerovnováhy v poľnohospodársko-potravinovom hodnotovom reťazci, zmena demografických údajov a stravovacie návyky. Nie všetky inovačné stratégie sú však rovnako udržateľné. Je potrebné identifikovať takéto inovatívne integrované prístupy, posúdiť ich na základe kritérií trvalej udržateľnosti, nájsť tie s najvyšším potenciálom na riešenie problémov udržateľnosti v rôznych agropotravinárskych odvetviach a preukázať ich prínosy, ktoré slúžia ako príklady osvedčených postupov. Osobitná pozornosť by sa mala venovať potenciálu inovatívnych agropotravinárskych hodnotových reťazcov na zníženie kompromisov a na posilnenie synergií medzi hospodárskym, sociálnym a environmentálnym rozmerom udržateľnosti, ako aj spravodlivému rozdeleniu nákladov, prínosov a rizík medzi všetky aktérmi zapojenými do agropotravinárskych hodnotových reťazcov. Činnosti by mali skúmať faktory, ktoré umožňujú a nebránia inovatívnym prístupom. Odporúčania, usmernenia o najlepších postupoch a súbory nástrojov na sľubné inovatívne prístupy k hodnotovým reťazcom poľnohospodárstva a potravín sa vypracujú s cieľom osloviť široké publikum.

Informácia pre prijímateľa 

 

Dátum
uzávierky
22/01/2020
Výška
alokácie
21 000 000 €
Program
Stav
uzavretá